EL

Τέχνη

Scroll

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Μέχρι τώρα, για να δείτε από κοντά πορτρέτα των αγωνιστών του ‘21 και σκηνές από την Επανάσταση έπρεπε να επισκεφθείτε ένα μουσείο σαν την Εθνική Πινακοθήκη. Όχι πια. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, νέοι καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, παρεμβαίνουν στο περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου με 10 δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων.

Με τη γλώσσα των δημόσιων τοιχογραφιών και την επιστημονική επιμέλεια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, προσωπικότητες, γεγονότα και έργα της εποχής γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής και ζωντανεύουν ξανά στους ίδιους δρόμους, μπροστά στα μάτια σας.

Ιστορικές στιγμές της Επανάστασης και πορτρέτα των μεγάλων αγωνιστών ξεπροβάλλουν απρόβλεπτα, αλλά πλήρως εναρμονισμένα με τη ζωή της πόλης, πάνω σε κτήρια και δρόμους, στην Πύλο, στην Καλαμάτα, στην Αρεόπολη, στην Καρδαμύλη, στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη.

Θα δείτε με έκπληξη να ξετυλίγονται μέσα από αυτές τις τοιχογραφίες ακόμη και λιγότερο γνωστές πτυχές του αγώνα: από τη Μονεμβασιά και την Τριφυλία μέχρι τη Μεσσήνη, εκεί που στέκουν αγέρωχα και αυτούσια τα λόγια που έγραψε ο Κολοκοτρώνης στον Ιμπραήμ: «τα άψυχα δέντρα δεν εναντιώνονται σε κανένα μόνο οι άνθρωποι εναντιώνονται…Τί τα δέντρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις την γήν δεν θέλει την σηκώσεις…».

Τα πρόσωπα της Επανάστασης βρίσκονται εδώ, στον Μοριά, και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

TABLEAUX
VIVANTS

Ανάμεσα στα πολλά έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία υπάρχουν και κάποια, τόσο γνωστά, που όλοι οι Έλληνες τα αναγνωρίζουμε με την πρώτη ματιά. Σήμερα έχετε τη δυνατότητα να δείτε να αναβιώνουν τόσο ίδια, μα και τόσο διαφορετικά, με την τεχνική των ταμπλό-βιβάν (Tableaux vivants).

  • Τοιχογραφία στην Καλαμάτα
    Τοιχογραφία στην Καλαμάτα
    • Καλαμάτα

      Καλαμάτα

      Η Καλαμάτα υπήρξε η πρώτη μεγάλη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και σηματοδότησε την αφετηρία της Επανάστασης στον Ελλαδικό χώρο. Στις 23 Μαρτίου μπήκαν στην πόλη oι ελευθερωτές, ηγετικές μορφές των οποίων αποτυπώνονται στην ομώνυμη δημόσια τοιχογραφία.

  • Τοιχογραφία στην Κόρινθο
    Τοιχογραφία στην Κόρινθο
  • Τοιχογραφία στo Ναύπλιο
    Τοιχογραφία στo Ναύπλιο
    • Ναύπλιο

      Ναύπλιο

      Το Ναύπλιο ή Ανάπλι υπήρξε για χρόνια η καρδιά της Επανάστασης. Παραδόθηκε στον Κολοκοτρώνη το 1822 και, όχι τυχαία, έγινε η έδρα της Ελληνικής Πολιτείας με Κυβερνήτη τον Ι.Α. Καποδίστρια. Η δημόσια τοιχογραφία τιμά τις δύο προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορική αυτή πόλη.

  • Τοιχογραφία στην Δ. Μάνη
    Τοιχογραφία στην Δ. Μάνη
    • Δ. Μάνη

      Δ. Μάνη

      Η Καρδαμύλη Μεσσηνίας, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, πλούσιο σε μνημεία και ιστορία. Εδώ, το 1821, όρκισε ο Νικηταράς τον Πετρόμπεη και εδώ έφτασαν εφόδια από τη Σμύρνη που παρέλαβε ο ίδιος ο Νικηταράς. Η δημόσια τοιχογραφία είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα.

  • Τοιχογραφία στην Αν. Μάνη
    Τοιχογραφία στην Αν. Μάνη
    • Αν. Μάνη

      Αν. Μάνη

      Η Αερόπολη είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός ιστορικός οικισμός, πατρίδα της οικογένειας των Μαυρομιχαλέων. Έμεινε ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορία, όταν στις 17 Μαρτίου 1821 στο ναό των Ταξιαρχών έγινε δοξολογία και ευλογήθηκαν τα λάβαρα της Επανάστασης, παρουσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η δημόσια τοιχογραφία τιμά αυτή την ηγετική φυσιογνωμία των Μανιατών και της Επανάστασης.

  • Τοιχογραφία στη Μεσσήνη
    Τοιχογραφία στη Μεσσήνη
    • Μεσσήνη

      Μεσσήνη

      Μικρή πόλη, γνωστή ως Νησίον, που πρωταγωνίστησε τόσο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης όσο στην προηγούμενη αποτυχημένη εξέγερση των Ορλωφικών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα και στις δύο περιπτώσεις. Όταν ο Ιμπραήμ το 1827 έκοβε τα ελαιόδεντρα του κάμπου της Μεσσήνης για να αναγκάσει τους κατοίκους να προσκυνήσουν, ο Κολοκοτρώνης του έγραψε γράμμα που του έλεγε «τα άψυχα δέντρα δεν εναντιώνονται σε κανένα μόνο οι άνθρωποι εναντιώνονται…Τί τα δέντρα μας αν τα κάψεις και τα κάψεις την γήν δεν θέλει την σηκώσεις…». Η δημόσια τοιχογραφία εμπνέεται από την κόντρα των δύο αυτών ανδρών.

  • Τοιχογραφία στη Μονεβασιά
    Τοιχογραφία στη Μονεβασιά
    • Μονεβασιά

      Μονεβασιά

      Η καστρόπολη της Μονεμβάσιας, γνωστή σε όλους τους επισκέπτες της από το μεσαιωνικό της φρούριο, πολιορκήθηκε στα τέλη Μαρτίου 1821 από ντόπιους Μανιάτες και Τσάκωνες, για να παραδοθεί τελικά στις 23 Ιουλίου του 1821. Πρόσωπο της δημόσιας τοιχογραφίας ο Αλέξανδρος Κατακουζηνός. Έλληνας, ρωσικής παιδείας, πολιτικός, πρίγκιπας και κτηματίας, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και έμπιστος του Δημητρίου Υψηλάντη, ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν εκείνος που ως επικεφαλής της ελληνικής πλευράς συμμετείχε στην παράδοση του φρουρίου της Μονεμβάσιας.

  • Τοιχογραφία στην Τρίπολη
    Τοιχογραφία στην Τρίπολη
    • Τρίπολη

      Τρίπολη

      Η πολύμηνη πολιορκία και η παράδοση της Τριπολιτσάς, γνωστή παλαιότερα και ως Ντροπολιτσά, στον Κολοκοτρώνη υπήρξε κομβικής σημασίας για την Επανάσταση. Η πτώση της Τριπολιτσάς, της ισχυρότερης τότε βάσης των Τούρκων στη νότια Ελλάδα, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου. Η δημόσια τοιχογραφία στα Κλωνατζίδικα τιμά, εκτός από τον Κολοκοτρώνη, και τον Παναγιώτη Κεφάλα, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τα ταμπούρια του στην πολιορκία της πόλης.

  • Τοιχογραφία στην Πύλο
    Τοιχογραφία στην Πύλο
    • Πύλος

      Πύλος

      Στην Πύλο, πόλη γνωστή και ως Ναβαρίνο ή Νιόκαστρο, συνέβη η Ναυμαχία του Ναβαρίνου που σφράγισε την ήττα των Οθωμανών με την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο λιμάνι της, το 1827. Αυτή την ιστορική ναυμαχία, την τελευταία παγκοσμίως με ιστιοφόρα σκάφη, που σηματοδότησε την οριστική στροφή των μεγάλων δυνάμεων υπέρ των Ελλήνων, τιμούμε με το έργο «Οι νικητές ναύαρχοι 1827».

  • Τοιχογραφία στην Τριφυλία
    Τοιχογραφία στην Τριφυλία
    • Τριφυλία

      Τριφυλία

      Επίκεντρο της Επανάστασης στην Επαρχία Τριφυλίας ήταν η Κυπαρισσία (Αρκαδιά). Πρωταγωνιστής στην περιοχή ήταν ο Πρωτοσύγκελος στην Κυπαρισσία (Αρκαδιά) και μέλος της Φιλικής Εταιρίας, Αμβρόσιος Φραντζής. Εκτός από πρωτοπόρος στον αγώνα, υπήρξε και ο πρώτος ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης, με το τετράτομο έργο του «Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος».