EL

Ιστορία

Scroll

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Η Επανάσταση του 1821 βρήκε στην Πελοπόννησο την ιδανική της κοιτίδα, με συγκλονιστικές μάχες, πολύμηνες πολιορκίες και ηρωικές νίκες. Αυτά τα γεγονότα ενέπνευσαν μεγάλους ζωγράφους που δημιούργησαν διαχρονικά έργα και σήμερα, με όπλο τη σύγχρονη τεχνολογία, κυριολεκτικά ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας, τοποθετώντας σας στο επίκεντρο της δράσης.

Το ξεκίνημα της επανάστασης στην Ανατολική Μάνη, η απελευθέρωση της Καλαμάτας, η άλωση της Τριπολιτσάς, η ναυμαχία του Ναυαρίνου και η ιστορική άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ξεπηδούν από ζωγραφικούς πίνακες & γκραβούρες. Ανασυντίθενται με τεχνικές animation και ψηφιακής δισδιάστατης αλλά και τρισδιάστατης απεικόνισης, με αφήγηση που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος γίνεται ο προσωπικός σας ξεναγός.

Τα Ψηφιακά Εκθέματα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε ενιαία οθόνη, που εκτείνεται περιμετρικά σε 3 πλευρές (αριστερή, κεντρική και δεξιά πλευρά) με ταυτόχρονη επιπλέον προβολή στην οροφή και στο πάτωμα του εκθεσιακού χώρου.

Η Πύλος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Αρεόπολη στη Δυτική Μάνη και το Ναύπλιο θα ξαναζήσουν, μετά από 200 ολόκληρα χρόνια, τις ένδοξες στιγμές της επαναστατικής τους ιστορίας και εσείς είστε καλεσμένοι, αυτόπτες μάρτυρες στο «Ταξίδι ενός έθνους», όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ άλλοτε.

Στο ταξίδι αυτό μας συντροφεύουν:

Όμιλος Μυτιληναίου στην Καλαμάτα

Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου στην Πύλο

Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού Και Πολιτιστικού Έργου στην Τρίπολη

Kouros Maritime Enterprises στην Ανατολική Μάνη.

 • Ψηφιακό Έκθεμα στην Καλαμάτα
  Ψηφιακό Έκθεμα στην Καλαμάτα
  • Ψηφιακό Έκθεμα στην Καλαμάτα

   Ψηφιακό Έκθεμα στην Καλαμάτα

   H Απελευθέρωσή της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821 και η πανηγυρική δοξολογία μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

   Στην Καλαμάτα παρουσιάζεται το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα που ζωντανεύει τον πίνακα του  Ευάγγελου Δράκου «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα», που εκτίθεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.

   Χώρος: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή»

   Ωράριο: Καθημερινά 08.00-22.00 και τα ΣΚ και σε εορτές & επετείους.

 • Ψηφιακό Έκθεμα στην Αν. Μάνη
  Ψηφιακό Έκθεμα στην Αν. Μάνη
  • Ψηφιακό Έκθεμα στην Αν. Μάνη

   Ψηφιακό Έκθεμα στην Αν. Μάνη

   Το ξεκίνημα της επανάστασης στον ελλαδικό χώρο, στις 17 Μαρτίου 1821, όταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ύψωσε το λάβαροτης επανάστασης στην Ανατολική Μάνη.

   Στην Αρεόπολη παρουσιάζεται το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα που ζωντανεύει τον πίνακα του Peter von Hess (1792-1871) «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόκριτος της Μάνης, κηρύσσει την Επανάσταση στη Μεσσηνία». Πρόκειται για μία έγχρωμη λιθογραφία, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μπενάκη.

   Χώρος: Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης

   Ωράριο: Καθημερινά 10.00-14.00, 18.00-21.00. Ανοικτό και τα ΣΚ και σε εορτές & επετείους.

 • Ψηφιακό Έκθεμα στο Ναύπλιο
  Ψηφιακό Έκθεμα στο Ναύπλιο
  • Ψηφιακό Έκθεμα στο Ναύπλιο

   Ψηφιακό Έκθεμα στο Ναύπλιο

   H άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ανάπλι, στις 7 Ιανουαρίου 1828

   Στο Ναύπλιο παρουσιάζεται το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα που ζωντανεύει τον πίνακα άγνωστου καλλιτέχνη «Η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο ως κυβερνήτη της απελευθερωμένης Ελλάδας στις 7 Ιανουαρίου 1828», 1828-1830. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μπενάκη.

   Χώρος: Βουλευτικό

   Ωράριο: Καθημερινή 9.00-13.30, 18.00-21.00. Ανοικτό και τα ΣΚ σε εορτές & επετείους.

 • Ψηφιακό Έκθεμα στην Πύλο
  Ψηφιακό Έκθεμα στην Πύλο
  • Ψηφιακό Έκθεμα στην Πύλο

   Ψηφιακό Έκθεμα στην Πύλο

   Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827 οδήγησε στο τέλος της Επανάστασης και την δημιουργία του πρώτου Ελληνικού κράτους.

   Στην Πύλο παρουσιάζεται το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα που ζωντανεύει τον πίνακα του ζωγράφου George Philip Reinagle «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου», που εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς (National Maritime Museum Greenwich) στο Λονδίνο.

   Χώρος: Οικία Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα

   Ωράριο: 10.00-14.00 καθημερινά εκτός Τρίτης. Ανοικτό και τα ΣΚ σε εορτές & επετείους.

 • Ψηφιακό Έκθεμα στην Τρίπολη
  Ψηφιακό Έκθεμα στην Τρίπολη
  • Ψηφιακό Έκθεμα στην Τρίπολη

   Ψηφιακό Έκθεμα στην Τρίπολη

   Η άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 με τους Επαναστάτες να καταλαμβάνουν την πόλη μετά από μια δύσκολη πολιορκία και  τον Αγωνιστή Παναγιώτη Κεφαλά να υψώνει την σημαία στα τείχη της πόλης.

   Στην Τρίπολη παρουσιάζεται το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα που ζωντανεύει τον πίνακα του Peter von Hess (1792-1871) «Ο Παναγιώτης Κεφάλας υψώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς». Πρόκειται για μία έγχρωμη λιθογραφία, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μπενάκη.

   Ωράριο: Καθημερινά 10:00-14:00 & 17:30-21:30 και ΣΚ όλη την ημέρα.

   Χώρος: ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ