EL

Διαδρομή

follow-letters-circle 5 ΗΜΕΡΟ

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΑΦΕΤΗΡΙΑ:
Καλαμάτα
Πίσω στις Διαδρομές

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

1Η ΜΕΡΑ:

Σαν πας στην Καλαμάτα...Περιήγηση στην Καλαμάτα

23 Μαρτίου 1821. Η Καλαμάτα απελευθερώνεται αναίμακτα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέδοντα, όπου παρακολουθούν συγκινημένοι την πρώτη δοξολογία που τελείται στην ελεύθερη πια πόλη τους.

Μαζί τους και οι ελευθερωτές τους, οπλαρχηγοί, κληρικοί και προεστοί, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γύρω τους 2000 ετοιμοπόλεμοι Μανιάτες. Η Επανάσταση μόλις άρχισε…

2Η ΜΕΡΑ:

Στα μονοπάτια των Αγωνιστών. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Δημήτριος Παπατσώνης, Ιωάννης Δικαίος, Ιωσήφ Ανδρούσης

Γενέτειρες, κρησφύγετα, ορμητήρια, τόποι διαμονής ή εκτέλεσης σπουδαίων αγωνιστών και πολιτικών προσωπικοτήτων της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), ο Δημήτριος Παπατσώνης (π. 1798-1825), ο Ιωάννης Δικαίος (θ. 1825), ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ (1770-1844).

3Η ΜΕΡΑ:

«Όταν εμβήκα εις την Τριπολιτσά...»

Σημεία συνδεδεμένα με την πολιορκία Τριπολιτσάς και με τον άνθρωπο πίσω από την άλωση της πόλης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη: το Βαλτέτσι, όπου οι Έλληνες πέτυχαν την πρώτη αποφασιστική νίκη κατά των Οθωμανών σε πεδίο μάχης (12-13 Μαΐου 1821)·

το Κάθισμα του Κολοκοτρώνη, πάνω από την Τρίπολη, από όπου αγνάντευε την πόλη ο Γέρος του Μοριά στη διάρκεια της πολιορκίας της (Ιούνιος – 23 Σεπτεμβρίου 1821)· η Τρίπολη και τα δημόσια μνημεία στη σημερινή πόλη, που μνημονεύουν και τιμούν τους πρωταγωνιστές της συνταρακτικής απελευθέρωσής της.

4Η ΜΕΡΑ:

Όπου μ’ Ανάπλι ξακουστό...

30 Νοεμβρίου 1822. Το Ναύπλιο απελευθερώνεται μετά από πολύμηνη πολιορκία, όχι με έφοδο, αλλά στα κρυφά.

Μια βροχερή αφέγγαρη νύχτα, μαθαίνουν οι πολιορκητές ότι οι πολιορκούμενοι, ημιλυπόθυμοι ή ημιθανείς από τις ακραίες στερήσεις και κακουχίες, έχουν αφήσει αφύλακτη μια πλευρά του φρουρίου. Έτσι, 350 πολεμιστές, με μπροστάρηδες 30 φιλέλληνες Γερμανούς, και αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο, σηκώνουν σκάλες στα τείχη και εισέρχονται στο Παλαμήδι, καταλαμβάνοντας τον έναν προμαχώνα μετά τον άλλο χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Το πρωί, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, υπό τον ήχο πανηγυρικών κανονιοβολισμών, υψώνεται η Γαλανόλευκη στην πόλη όπου έμελλε να διαδραματιστούν μερικά από τα πιο συγκλονιστικά, και διαμορφωτικά γεγονότα στη νεοελληνική ιστορία. Η κατάληψη του Ναυπλίου, το οποίο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, δεν ξανάπεσε στα χέρια των Τούρκων, υπήρξε πράγματι ένα σημαντικό γεγονός, “un événement majeur”, όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ενάμισι μήνα μετά, σε γράμμα προς τον αδερφό του, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

5Η ΜΕΡΑ:

Η Γέννηση της Γαλανόλευκης, η Νίλα του Δράμαλη

Τοποθεσίες και μνημεία που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα των δύο πρώτων ετών της Ελληνικής Επανάστασης: την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822), την παράδοση του Ακροκόρινθου στους Έλληνες και την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Κόρινθο (Ιανουάριος – Μάιος 1821), την εκστρατεία και συντριβή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο (Ιούλιος – Νοέμβριος 1822).