EL

Έκθεση

Έκθεση στη Δυτική Μάνη

Πίσω στις Εκθέσεις

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, 1821-1833. ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΤΣΙΡΑ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ» - ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ.

ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ ΜΕ ΤΟ ΘΗΚΑΡΙ ΤΟΥ

Ο αγώνας για την Aνεξαρτησία της υπόδουλης Ελλάδας και ο αγώνας για την επιβίωση, μέσα από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα στο οχυρωμένο μανιάτικο συγκρότημα των Τρουπάκηδων–Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη. Μέσα από την έκθεση αυτή θα φωτιστούν οι δύο όψεις του αγώνα των Ελλήνων του 1821: ο αγώνας για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και ο αγώνας για την επιβίωση στη φτωχή και ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Ο διττός αυτός αγώνας των Ελλήνων εκτίθεται σε ένα μνημείο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον σπουδαίο αγώνα των Μανιατών για την Ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, στο οχυρωμένο αυτό μανιάτικο συγκρότημα η συλλογή που παρουσιάζεται αποτελείται από σπουδαία μαχητικά όπλα, γιαταγάνια, καριοφίλια, πιστόλες και σπάθες της εποχής, αλλά και ενδύματα και στολίδια, όπως παλάσκες, μπαρουτοθήκες και μεδουλάρια που αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία της εξάρτησης του πολεμιστή. Επίσης, η συλλογή περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής και της περιοχής για την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

  • Έκθεση στη Δυτική Μάνη

    Έκθεση στη Δυτική Μάνη

    Εκτίθενται φορεσιές από τη Θράκη, βράκες αυθεντικές του 19ου αιώνα, υφάσματα κεντημένα με παραδοσιακές τεχνοτροπίες και κοσμήματα. Επίσης εκτίθενται καριοφίλια, κουμπούρες, ναυτικά τρομπόνια, σπάθες, παλάμες, ποδοπέδες, σπάνια σελάχια και μοναδικά στην Ελλάδα κλειδιά-όπλα και μαγκούρες-όπλα. Πρόκειται για όπλα που κληρονομήθηκαν από προγόνους. αρματολούς και κλέφτες, κατακτήθηκαν ως λάφυρα από άλλες χώρες και θάφτηκαν στους κήπους των σπιτιών μέχρι να βρουν το φως των εκθέσεων. Τα όπλα αυτά αποτελούν το βασικό μέρος της οικογενειακής συλλογής του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα. Είναι σπάνιες αντίκες της περιόδου 1650-1850, που τις έχουν φιλοξενήσει μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και τώρα παρουσιάζονται στον τόπο τους.